Ismerkedjen meg a savókúrák általános alkalmazásának módjával

1178
HOZZÁSZÓLÁS:

A 18. században a savó, mint gyógyhatású szer már nagy népszerűségnek örvendett!

Elsősorban Svájcban, de Németországban és Ausztriában is számos frekventált savókúrahely létezett.

A svájci Appenzell tartományban található Gais faluban 1750 körül kezdték alkalmazni a kúrát, és a falucska hamarosan európai hírnévre tett szert kecsketejsavójáról. Számos svájci hegyi gyógyüdülőhely ugyanilyen sikereket ért el. Bajorországban Oberstaufen, Reichenhall és Kreuth váltak híressé, Ausztriában pedig Ischl és Aussee.

Az Alpokban és az Alpok lábánál a korszakban összesen 160 helyen foglalkoztak kimondottan savókúrával, és az olyan híres helyek, mint a forrásairól ismert Karlsbad is jól megállták a helyüket.

Akkoriban a savót „lágy” vagy „állati eredetű karlsbadi víznek” is nevezték, ugyanis megfigyelték, hogy a gyógyvíznek és a savónak több, például a májra, az epeutakra és a székrekedésre gyakorolt hatása is nagyon hasonló.

Gyógyulni vágyók itala

A feljegyzések szerint Gais térségében a sajtkészítők már éjfélkor elkezdték csinálni a sajtot a gyógyüdülőhelytől 3 órányi járásra található alpesi birtokon. A sajtkészítés során nyert savót leszűrték és tartóedényekbe tették. Az edényeket kendőbe csavarták, hogy a savó ne hűljön ki.

A havasi pásztorok hajnali 3-kor keltek útra, hogy a savó reggel 6-ra a megadott helyre kerülhessen. Amikor  megérkeztek, a gyógyintézmény harangját megkongatták, a gyógyulni vágyók pedig megjelentek az italért.

Általában dózisnövelő és -csökkentő savókúrákat alkalmaztak.

A 24 napos kúra során a betegek a könnyű reggeli előtt és után 1/4 liter savóval kezdtek, majd a napi adagot naponta 1/4 literrel emelték. Egy hét elteltével a napi adag 2 literre emelkedett. Ezt a mennyiséget a kúrában résztvevők nem egyszerre, hanem negyedórás szünetekkel negyed literenként fogyasztották, vagyis a napi adag elfogyasztása 2 órát vett igénybe.

Ezidő alatt általában bekövetkezett a várt eredmény, vagyis a kezelt személynek lett széklete. Tíz napig a napi kétliteres adagon nem változtattak, utána viszont újra csökkenteni kezdték a napi fogyasztást, míg a 24. napra újra el nem érték a napi 1/4 literes mennyiséget. Ekkor a kúra befejeződött.

Napjainkban a savókúra hasonlóképpen alkalmazható – A kúra során ne böjtöljünk, hanem inkább fogyasszunk salaktalanító ételeket!

1178
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Nagy Sándorné szerint:

    Szomorú statisztikai adat, hogy Magyarországon minden harmadik 15-29 éves férfi közvetve vagy közvetlenül az alkohol miatt veszíti el az életét.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]