Ételmérgezés ellen – Tartsuk magunkat a konyhai higiénéhez!

707
HOZZÁSZÓLÁS:

A konyhában foglalatoskodók maguk is okozhatnak ételmérgezéseket oly módon, hogy testükről kórokozók juthatnak a környezetükbe. Köhögéssel, tüsszentéssel és különösen a kezükkel szennyezhetik az élelmiszereket.

A kézmosás nagyon fontos!

Hogyan is kellene kezet mosni? – Meleg vízzel és szappannal.

Leghelyesebb folyóvíz és folyékony szappan használata, hiszen a kockaszappanról a kezünkre kerülhetnek azok a kórokozók, melyeket az utolsó használó rajta hagyott!

A törölköző legyen mindig tiszta, jó, ha minden kéztörlésre újabb, kisméretű törölközőt vehetünk használatba, illetve célszerű a papír törlőkendő használata!

A nyersanyagokkal, nyers élelmiszerekkel számos mikroorganizmus, több kórokozó kerül a konyhába! ⇒

A konyhai tisztaság is lényeges, munka közben is takarítsunk!

Szennyezett nyersanyagok (pl. zöldség) tisztítása, a nyers élelmiszerek előkészítése (pl. tojás, szárnyas) után, és a tisztább munkafolyamatok (pl. tálalás) megkezdése előtt.

A szennyezett edényeket, evőeszközöket azonnal mosogassuk el!

A nagyobb szennyeződések eltávolítása után mosogatószeres vizet tartalmazó edényben mosogassunk és folyó meleg vízben öblítsünk, edényszárítón hagyjuk megszáradni az eszközöket, edényeket. A csecsemők edényeit forrázással fertőtlenítsük!

Főzéshez, mosogatáshoz, konyhai műveletekhez használjunk ivóvíz minőségű tiszta vizet!

A vezetékes víz megfelelő, a magánkutak vizét meg kell vizsgáltatni! A folyók, tavak vize gyakran szennyezett, ha más megoldás nincs, forralás után használjuk. Főzéshez, ivásra, különösen csecsemők táplálására csak megvizsgált és ivóvíznek, illetve csecsemő táplálásra alkalmasnak minősített vizet használjunk.

Egészségre ártalmas rovarok és rágcsálók is szennyezhetik az élelmiszereket, ételeket!

A kártevők által megrágott, beszennyezett élelmiszerek nem csak undort keltőek, de veszélyesek is lehetnek, hiszen a kártevők szemétről, hulladékokról, trágyáról hozhatnak (pl. legyek, csótányok), illetve maguk is üríthetnek kórokozókat (pl. patkányok, egerek).

Az élelmiszereket részben takarással védhetjük, ezenkívül rovarhálóval rekeszthetjük ki a kártevőket. Rendszeres takarítással és a hulladékok eltávolításával megakadályozzuk a megtelepedésüket, és ha más mód nincsen, csapdázással távolíthatjuk el őket..

707
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]