Az ételmérgezések megelőzése

697
HOZZÁSZÓLÁS:

Tekintettel a családi ételmérgezések gyakoriságára, a betegség gyakran súlyos kimenetelére (gyermekek, idősek, krónikus betegek és egyéb okból csökkent ellenálló képességű emberek esetében), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján összeállítható a megelőzést segítő ajánlások listája! »»

»» Kifogástalan élelmiszert vásároljunk!

Csak kifogástalan minőségű, megfelelően csomagolt árut vásároljunk! Ügyeljünk a minőségmegőrzési és eltarthatósági időre, olvassuk el a jelölésen lévő tájékoztatót! Lehetőleg válasszunk feldolgozott terméket, pl. pasztőrözött tejet!

»» Gondosan végezzük a konyhai előkészítő műveleteket!

Előzzük meg, hogy az élelmiszerek beszennyezzék egymást! Használjunk más vágódeszkát, kést, edényt és egyéb konyhai eszközöket a földesáruhoz, a nyers és a kész ételekhez! A fagyasztott élelmiszert hűtőszekrényben vagy mikrohullámú sütőben engedtessük fel!

»» Alaposan süssük-főzzük át az ételeket!

Az ételek belsejében is emelkedjen a hőmérséklet 70°C fölé!

»» Tároljuk gondosan a sütött-főzött élelmiszereket!

Ha feltétlenül szükséges, hűtőszekrényben -1-5 °C alatt, becsomagolva vagy lefedve tároljuk az élelmiszereket! Ellenőrizzük a hűtőszekrény hőmérsékletét is!

»» Fogyasztás előtt mindig alaposan süssük át, forraljuk fel a főtt ételt!

Ha nem frissen készült ételt tálalunk, előtte mindig süssük át, forraljuk fel, legalább 2 percig!

»» Mossunk kezet mindig, miután kezünk elszennyeződött, illetve mielőtt tiszta műveletet kezdünk!

Folyó meleg vízzel, folyékony szappannal mossunk kezet azonnal, amikor elszennyeződött és mielőtt további hőkezelés nélkül fogyasztásra kerülő élelmiszerhez, ételhez nyúlunk!

»» Tartsuk tisztán a konyhát, éléskamrát!

Takarítsunk munka közben, amikor egy-egy szennyező munkafolyamatot befejeztünk, és tisztábbat kezdünk, illetve a munka befejezése után is!

»» Használjunk tiszta vizet!

Főzéshez és ivásra csak ivóvíz minőségű tiszta vizet használjunk!

»» Mindig gondosan becsomagolva, letakarva tároljuk az élelmiszereket!

Védjük az élelmiszereket az egészségre káros rovaroktól, rágcsálóktól! Tartsunk rendet, tisztaságot, a hulladékokat távolítsuk el!

»» Célszerű esetenként és szükség szerint a konyhában is nagytakarítást végezni!

Amikor is nem csak a falak, csempék, szekrények kerülnek lemosásra, fertőtlenítésre, hanem az összes eszköz is (főzőedények, porcelánok, poharak, kések, vágódeszkák stb.).

A hazai és a nemzetközi statisztikák egyaránt arról tanúskodnak, hogy a körültekintőbb megelőzés ellenére az ételmérgezések számának további emelkedése várható. Ez a jelenség a gyorsan fejlődő turizmussal, az egyre centralizáltabb élelmiszer-termeléssel és az egész világot behálózó élelmiszer-kereskedelemmel, a megváltozott élelmiszer-fogyasztási szokásokkal hozható összefüggésbe!

697
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]