Az ételmérgezések előfordulása, gyakorisága

767
HOZZÁSZÓLÁS:

A fejlett ipari országok lakosságának 10%-a betegszik meg évente valamilyen élelmiszer fogyasztását követően. A fejlődő országokban, pontos megfigyelések hiányában, a megbetegedések magasabb arányával számolnak.

Magyarországon mintegy nagyjából 5000-10 000 megbetegedést jelentenek be évente, közülük több mint ezer beteg kerül kórházba, a halálozási arány szerencsére elenyésző, de még mindig 10-20 beteg halálát jelentheti…

Az ételmérgezések számát a bejelentések alapján ismerjük:

Általánosan elfogadott nézet, hogy a bejelentett adatok a megbetegedések valódi számának töredékét tükrözik, mert a betegek enyhe tüneteikkel nem fordulnak orvoshoz, illetve a betegellátó orvos nem minden esetben vizsgálja azok étel-, italfogyasztással való kapcsolatát.

A leggyakoribb a szalmonellás ételfertőzés! Magyarországon az összes bakteriális eredetű ételmérgezési eset 80-90%-a, az összes ételfertőzéses megbetegedés mintegy 90%-a.

A fertőzést terjesztő étel általában tojás vagy tojásétel, baromfihús, hentesáru, melyet közétkeztetési konyhákon, vendéglátásban készítenek el.

Az ételfertőzést előidéző konyhatechnikái hibák lehetnek:

  • elégtelen hőkezelés és hőn-tartás,
  • nem megfelelő hűtés,
  • majd ezt követi a kórokozókkenődése” szennyezett kéz, tárgyak vagy a mikrobákat tartalmazó nyersanyag útján.

A szalmonellák okozzák a legtöbb ételmérgezést az egész világon!

A szalmonellabaktériumok elsősorban az állatokat betegítik meg, a humán megbetegedéseket a fertőzött állati eredetű élelmiszerek okozzák. Többségében a tojás és a szárnyasok húsa. A kórokozók széklettel, vizelettel jutnak a külvilágba, megtalálhatók a környezetben, talajban, felszíni vizekben.

Kedvező körülmények között gyorsan szaporodnak, minden egyes baktérium 10-20 percenként megduplázódik. (Egyetlen baktériumból 7 óra alatt több mint 2 millió lesz!)
Kedvező számukra a nedvesség, a meleg, és az enyhén lúgos kémhatású közeg. Életképesek maradnak a fagyasztva tárolt élelmiszerekben is, még -18 °C-on. Jól tűrik a kiszáradást, évekig életképesek a tojásporban.

A sütés-főzés elpusztítja őket, ha az étel belseje (maghőmérséklet) is eléri legalább 2 percen keresztül a -L70 °C-ot. A savanyú kémhatást nem tűrik, biztosan elpusztulnak a majonézben is, ha annak savassága 4 pH alatt van.

Igen súlyos és a legtöbb halálozással járó megbetegedés – a gombamérgezés:

Rendszerint saját szedésű gombából, otthon elkészített étel okozhatja a megbetegedést. Sajnálatos mód halálozást is okozhat, a leggyakoribb oka mindennek a gyilkos galóca fogyasztása.

A családi ételmérgezések:

Családi ételmérgezések gyakori előfordulását jelzik évről évre a statisztikai adatok.

A családi ételmérgezés a saját háztartásban készített étel fogyasztását követő heveny megbetegedés, melynek során általában 1-4 személy betegszik meg. Az összes ételmérgezési eset 80-85%-át teszi ki, a betegek száma azonban viszonylag kevés, az összes beteg mintegy 30%-a.

A leggyakoribb megbetegedés – közöttük is – a salmonellosis (szalmonellózis), a legsúlyosabb a gombamérgezés.

767
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]