Ajurvéda testkezelések

1152
HOZZÁSZÓLÁS:

Az Ajurvéda, mint fogalom, két szanszkrit szóból tevődik össze: ayus = élet és veda = tudás.  Így ezt az ősi indiai tanítást a (hosszú) élet tudományának is lehetne nevezni.

Az Ájurvéda nem klasszikus gyógyászat, hanem sokkal inkább életfilozófia, amely az alkalmazások és ajánlások komplex rendszerét alkotja. Az Ájurvéda sem elszigetelten, önmagában tekinti a betegségeket vagy tüneteket, hanem mindig az egész emberrel összefüggésben, annak testi, lelki és szellemi állapotával valami szociális környezetével együtt szemléli.

Az Ájurvéda kiválóan alkalmas a gyermekek számára, mivel egészségtana és az egészre irányuló koncepciója az egészséges táplálkozásra, bőséges mozgásra és a mindennapok helyes időbeosztására, a pihenés és az ellazulás szükséges fázisaira fekteti a hangsúlyt. A főleg a megelőzésre irányuló kezelések és ajánlások ideális módon segítik a gyermekek fejlődését.

A három dósa

Az Ájurvéda tanítás középpontjában a három dósa, vagyis:

  • a vata,
  • pitta,
  • és kapha működési elve áll.

A három dósa az öt elemmel, a tűzzel, földdel, vízzel, levegővel és éterrel (tér) állnak kapcsolatban.

Minden emberre jellemző a dósák sajátos összetétele: Ez azt jelenti, hogy az egyik embernél uralkodó a vata, egy másiknál a pitta és a harmadiknál a kapha.
Ezek súlyozása határozza meg egy ember testi és lelki állapotát, és ezek a jellemző egészségügyi problémákat is megmutatják.

A dósa-elmélet alapelve, hogy mindenkinek meg kell ismerni a saját személyes jellemzőjét, és a gyengébb dósákat célzatosan erősíteni kell vagy a fő dósák túlzott működését fékezni kell.

Ez különféle kezelésekkel lehetséges, pl. a dósáknak megfelelő táplálkozással, mozgásterápiával, lazító technikákkal, masszázsokkal. Az egészre irányuló indiai tanítás alapján ez a három működési elv nemcsak az emberi testben, hanem az egész természetben is működik.

Sok tényező befolyásolja a három dósa egyensúlyát, pl. az időjárás, a táplálék, a mozgás, a hétköznapi szokások.

Ájurvédikus testkezelések

Az Ájurvédában, amellett, hogy a dósák kiegyenlítésére szolgáló célzott táplálkozást, a természettel összhangban álló életmódot és a mozgásra való odafigyelést ajánlja, a test és a szellem tisztulását és erősítését célzó bizonyos kezelések kiemelkedő szerepet játszanak.

Ezek olyan masszázsok, fürdők és öblögetések, amelyeket gyakran kúraszerűen kell végezni.

Masszázsok:

  • Az Abhyanga, az olajos masszázs. Gyakran két terapeuta végzi szinkronban, akik többnyire érett szezámolajat használnak hozzá.
  • A száraz masszázs, vagy a Gharsan – Ehhez a dörzsölő masszázshoz a terapeuta nyersselyemből készült kesztyűt visel. Ez az alkalmazás stimulálja a bőr vérellátását és feszesíti a kötőszövetet.
  • Az Udvarthana egyfajta testradírozás szezámolajjal, búzakorpával és gabonamagvakkal. A masszázs szintén segíti a bőr vérellátását, és tisztító hatású.

Öblítések:

A nyálkahártyák tisztításához a száj és az orr öblítése is hozzátartozik 

⇒ A Gandhusa a száj öblítése két teáskanál szezámolajjal, amit a szájüregben és a garatban alaposan meg kell forgatni, majd ki kell köpni.

⇒ Nasya terápiás orröblítésnél néhány csepp szezámolajat kell a két orrlyukba cseppenteni.

1152
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]