Amit tudni érdemes a homeopátiás gyógyszer megítéléséről

1382
HOZZÁSZÓLÁS:

A homeopátiás gyógyszerek hatásmódja nem hasonlítható össze a növényi gyógyszerek vagy a gyógyszeripar vegyi anyagainak hatásával. Míg az allopátiás (a homeopátiával ellentétes) szerek bizonyos tünetek „ellen” irányulnak és ezeket hivatottak elnyomni, a homeopátiás gyógyszeres kezelés célja az öngyógyító erők serkentése, hogy a beteg önmagától megint egészséges legyen.

Az allopátiás gyógyszerezéssel szemben valódi gyógyulást jelent!

Ha a tüneteket kezelik, akkor ez a szigorúan homeopátiás felfogás szerint csak felszíni gyógykezelés. Ilyenkor a betegség jeleit elnyomják, és a panaszok bizonyára meg is szűnnek egy időre…De amennyiben a betegség okát nem szüntetik meg, akkor a panaszok újból felléphetnek vagy akár más szervekre is áttevődhetnek. Ezáltal krónikussá és egyre nehezebben kezelhetővé válnak.

A homeopátiában kb. 4000 állati, növényi és ásványi eredetű gyógyszer létezik (pl. a lachesis, a néma csörgőkígyó mérge, a silicea, a kovasav vagy az aconitum, a sisakvirág…) A homeopátiás gyakorlatban ebből a bőséges választékból csak kb. 200-250 anyagot használnak gyakran.

A homeopátiás terápia elején a panaszok még rosszabbodhatnak is:

A kezelt bőrkiütés pl. még erősebben „kivirágzik”, mint előzőleg. A homeopátiás kezelésnek ez a hatása hasonlít ahhoz, amikor az ember egy ingerlő klímájú helyen tartózkodik. A tengernél vagy a magashegységben a beteg az első napokban többnyire először rosszabbul érzi magát, és aztán fokozatosan egyre jobban lesz. így van ez a homeopátiával is.

A szer először felerősítheti a betegségtüneteket – Ezt a jelenséget nevezik ‘kezdeti rosszabbodásnak’, ami szinte csak a krónikus megbetegedéseknél lép fel, de aztán annak jeleként kell értékelni, hogy a gyógyszer hat-e.

A potenciálás titka

A homeopátiás gyógyszer-előállítás egyik nagy különlegessége a potenciálás, azaz az anyag hígításának speciális folyamata. A homeopátiás gyógyszerek eredeti anyagai – pl. a pulsatilla, a kökörcsin vagy a belladonna, a nadragulya – ennek során speciális átalakulási folyamaton megy keresztül, míg végül a kiindulási anyagból már csak elenyésző mennyiség vagy semmi sem marad.

Ennek a homeopátiás alapelvnek a magyarázatául szolgál a következő példa: egy fiola Belladonna D12-es oldatban körülbelül annyi maradt az eredeti maszlagos nadragulyából, mintha abból egy cseppet a Bodeni-tóba cseppentettek volna, azt erőteljesen összekeverték volna, és ezzel a vízzel töltötték volna meg a fiolát.

A potenciálás azonban nem csak folyadék hozzáadásával való hígítás! Az eljárás nagyon bonyolult előállítási feltételek szerint zajlik.

A D6-os erősségű pulsatilla elkészítése például a következő eljárással történik: az eredeti tinktúra 1 cseppjét 9 csepp alkohollal keverik össze. A keveréket tízszer megrázzák, és így jön létre a Pulsatilla D1. Ebből a keverékből 1 cseppet megint 9 csepp alkohollal hígítanak, és 10 rázással kezelik. Az így létrejövő anyag már a Pulsatilla D2. Ezt az eljárást addig ismétlik, míg a kívánt potenciafokozatot el nem érték.

Vannak C potenciák is (a centezímális potenciák, a latin centum szóból, ami százat jelent). Itt az eredeti anyagokat nem 1: 10 arányban hígítják, mint a D potenciáknál, hanem 1:100 arányban.

Samuel Hahnemann (1755 – 1843) élete vége felé bevezette homeopátiás tanításába az ún. LM-potenciákat. Ezek, amelyeket Q potenciáknak is neveznek, 1:50 000 arányú potenciálással készülnek, nagyon magas fokozatok, amelyeknél az eredeti anyagot már egy korábbi stádiumában „felhígítják” és méregtelenítik, ezért ezek a potenciák olyan anyagok esetén alkalmasak, amelyek alacsony potenciafokozaton még mérgezők lennének.

Ezt a műveletet csak tapasztalt homeopata végezheti. A potenciálás szabad fordításban erőkifejtést jelent. A speciális feldolgozás során az eredeti anyag hatását nem legyengítik, hanem felerősítik. Minél magasabb a potencia, annál mélyebb és tartósabb a növény, az állat vagy ásvány gyógyszeres hatása a szervezetben. A D6- D12-es tartományhoz olyan potenciák tartoznak, amelyek nagyon jól alkalmazhatók az önkezelésben. Magas potenciákról a D30-tól kezdve beszélhetünk. Ezeket csak tapasztalt homeopata orvos írhatja fel.

A homeopátiás gyógyszerek hatásmódja:

Mivel magyarázható a homeopátiás gyógyszerek hatása? – Nem szabad a homeopátiát molekuláris hatóelvnek tekinteni!

Nem úgy hat, mint pl. egy fájdalomcsillapító, amit fejfájás ellen vesz be az ember: Ilyenkor a molekulák bizonyos mennyisége behatol a testbe, egészen az idegekig jut, és ott elnyomja a fájdalmat.

A homeopátiás gyógyszerek egy másik szinten hatnak – Információt visznek át a szervezetbe, bizonyos mértékű impulzust adnak át neki! Ez kb. úgy működik, mint egy rádióvevő: az adó (ebben az esetben a megfelelő homeopátiás szer) jelt ad, amit a vevő (tehát a beteg szervezet) felvesz és átültet a szervezetbe, azután elkezdődik a gyógyulás folyamata.

Tehát azt mondhatjuk, hogy egy olyan növény, mint a kökörcsin (pulsatilla), eredeti tulajdonságai egy bizonyos energiaformává alakulnak át. A gyógyszer-potenciálás során az anyagi dolog lépésről-lépésre átalakul nem-anyagivá. Átvitt értelemben ez azt jelenti, hogy a pulsatilla növény valamikor megszűnik pulsatillának lenni. De csak anyagi formájában. Ugyanis más módon létezik tovább, és valamit átad lényegéből az átvivőanyagnak – Így képes kibontakoztatni speciális energiáját és gyógyulásra serkenteni a testet!

Némely kritikusa szerint a homeopátiás gyógyszerek csak placebók, tehát látszatgyógyszerek!

A homeopátia hívei ezzel szemben azt állítják, hogy a szereket a modern gyógyszeripari technológiák irányelvei szerint állítják elő.

Időközben számos klinikai vizsgálat igazolta egyértelműen a homeopátia hatékonyságát. Ezeket a vizsgálatokat szigorú tudományos mércék alapján végezték asztmás, szénanáthás, reumás, atópiás dermatitiszes, krónikus fertőzéses és más betegségekben szenvedő betegekkel.

A vizsgálatokkal dokumentálták, hogy pl. az ekcéma meggyógyult, az asztmatikus rohamok ritkábban léptek fel, az ízületi duzzadások visszafejlődtek vagy a fertőzésekre hajlamos gyerekek a homeopátiás kezelés hatására stabilabbá váltak – amit sok szülő tapasztalhatott meg.

1382
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]